INFLUENCER MARKETING – DØGNFLUE ELLER FREMTIDENS MARKETING?
INFLUENCER MARKETING – DØGNFLUE ELLER FREMTIDENS MARKETING?
< TILBAGE TIL BLOG  

Influencer marketing – døgnflue eller fremtidens marketing?

Youtuber Kristine Sloth hiver to vanille-duftlys op af en blå IKEA-pose og viser dem til kameraet. ”Så har jeg købt – åh wuh ja! – jeg har købt lys!”. Kristine er vlogger på youtube, og når hun i sin særligt hurtigsnakkende stil fortæller om sine IKEA-køb, ser over 190.000 Youtube-følgere med. Kristine er blot én blandt utallige vloggere, bloggere og celebritites, der daglig interagerer med et dybt dedikeret publikum. Vi kalder dem influencers.

Influencer marketing: 3 vinkler på 2 minutter

Influencers har så tætte bånd til deres følgerskare, at et ’like’ fra dem kan have langt større markedsføringseffekt end ekspertudtalelser eller en småkagetest fra Søndagsavisen.

Men er influencer marketing overhovedet relevant for dit brand? Hvordan tester du effekten af din influencer marketing? Og er dette begreb i virkeligheden bare en døgnflue?

Vi har talt med en social media-ekspert, en analysechef og en fremtidsforsker. I løbet af de 2 minutter, det tager dig at læse denne blog, får du de 3 eksperters vurdering af, hvorfor, hvordan og hvor længe influencer marketing kan være relevant for dig.

 

Hvorfor?

Social media-ekspert Mikael Danielsen, partner hos konsulenthuset Socialemedier.dk:

Eksperter er yt. Youtubere som Kristine Sloth er in.

Sådan siger social media-ekspert Mikael Danielsen, partner hos konsulenthuset socialmedier.dk, der rådgiver virksomheder i at agere på sociale medier.

”Vi har i et stykke tid haft tillid til fx journalister og forskere. Men nu er vi, qua de sociale medier, ved at rykke os væk fra de såkaldte eksperter.”

I stedet for eksperter, der deler deres viden, vil vi hellere bruge tid med influencers, der deler deres passion - ofte inden for nicheområder, fx elektronik eller boligindretning. Når vi lader influencere tage os med på vores kunderejse, er det fordi, vi i højere grad kan connecte med dem på et menneskeligt plan:

”Alt i alt handler influencer marketing om personlighed,” siger Mikael Danielsen.

Derfor vil micro-influencers, fx bloggere vokse i betydning:

”Micro-influencers vil komme mere i fokus. Vi har mange spændende navne, fx Kristine Sloth, Armin og Rasmus Brohave. Vi har også fået vores første fuldstidssnapper Rasmus Kolbe aka Lakserytteren, som også er spændende at følge.”

 

Hvordan?

Analyse- og dialogchef hos Nørgård Mikkelsen, Jeppe Hamming:

”Vi lever i en kompleks medieverden, der kan være svær at gennemskue og navigere i. Her kan influencers, som vi stoler på, gøre verden simplere for os.”

Det mener analyse- og dialogchef Jeppe Hamming. Men influencer marketing skal bruges med et vågent øje på, om indsatsen overhovedet matcher dine KPIer. Og her bør du nøje overveje, hvordan du måler på effekt:

”Hvis din KPI er at eksponere dit indhold for X tusinde forbrugere eller at opnå mere tid brugt med dit indhold, bør du måle på, hvorvidt influenceren forstærker views og tidsforbrug,” siger Jeppe Hamming. "Aftalen kan også være, at influenceren skal henvise til dit site, og så er det trafik og pris per session, du får fra deres blogs, der er relevant."

En tredje mulighed er at tracke, om influencerens følgere senere besøger dit site og evt. køber eller konverterer til et medlemskab, hvis det er målet.

”Din influencer marketing skal altså ligesom alle dine andre markedsføringsindsatser gøres op med dine KPIer og måles og evalueres i forhold til dine andre indsatser,” understreger Jeppe Hamming. 

 

Hvor længe?

Fremtidsforsker og indehaver af konsulenthuset Futuria, Anne-Marie Dahl:

”Jeg tror ikke, det har peaket endnu.”

Sådan lyder meldingen fra fremtidsforsker Anne-Marie Dahl, der bl.a. har forsket i ungdomskultur og digitalisering. Hun mener, at online influencers vil komme til at fylde endnu mere:

”Der er kommet denne ”digitale motorvej”, hvor hvem som helst kan gøre sig relevant og interessant,” siger Anne-Marie Dahl. Derfor vil der i stigende grad blive stillet krav til influencers om at skille sig ud. De bliver hele tiden sjovere og mere konkurrerende, og flere går til yderligheder.

Fremtidsforskeren mener dog, at der på et tidspunkt kan komme en mæthed overfor digitale influencers:

”Til sidst kan der stå så mange på scenen, at der ikke er nogen til at klappe af dem.”

Folk vil også blive trætte af mangel på substans i influencer-indhold. Mange micro-influencers har en stærk og vindende personlighed, men har egentlig ingen specifikke kompetencer sådan som mere traditionelle macro-influencers, fx fodboldspillere. Derfor kan der komme en bevægelse tilbage til noget substans og grundighed.

 

Hurtigsnak med substans   

Influencers er altså perfekte til at tale ind i et niche-område, og især micro-influencers er ideelle til at møde forbrugeren i øjenhøjde. Det er altafgørende, at influenceren matcher dit brand og din målgruppe – især for at bevare troværdighed og relevans over for følgerskaren. Influencer marketing vil fortsat vokse, men ud over hurtigsnak og personlighed vil forbrugere stille højere krav til relevans, substans og grundighed.

Så husk, at indhold og formidling er det afgørende match, og hold selvfølgelig fast i dine KPIer, når du tester din influencer marketing. Så har du en bæredygtig influencer strategi, når du møder din målgruppe gennem celebrities, på blogs eller Youtube. 

 

< TILBAGE TIL BLOG  

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV