blog_hero_uge_10_mob-min.jpg
blog_hero_uge_10_tablet.jpg
< TILBAGE TIL BLOG  

Hvad tilbyder du kunderne i din butik - udover varer?

Skaber du relevans og værdi for dine kunder – eller langer du bare produkter ove

Brandet er det centrale styreværktøj

Behovet for brandingen af retailere har aldrig været større. For de kendte mærkevarer kan købes mange andre steder, og onlineuniverset byder som regel på et større udvalg til lavere priser. For eksempel er danskernes to foretrukne e-handelssteder udenlandske, og begge handler med kendte mærkevarer. Der er her tale om de to online-giganter, Zalando og Amazon (FDIH, 2017).

Brandet er og vil altid være det helt centrale styreværktøj til den hastige udvikling, der er nødvendig i fremtiden, hvis man vil følge med. Her følger et par eksempler på kæder som har formået at konceptualisere og brande sig selv med stor succes:

 

"The house of most loved brands”

Den øgede konkurrence kræver, at retailere kan tilbyde mere end bare at kuratere kendte mærkevarer i butikken. Der skal skabes relevans og værdi overfor kunderne – og ikke kun gennem produkterne på hylderne. Et eksempel på en varehuskæde, der er lykkedes med at etablere et stærkt brand, og som samtidig samler nogle af branchens stærkeste mærkevarer, er Magasin.

Hver fjerde Magasin-kunde besøger butikken på ugentlig basis, hvilket stiller krav om hurtig og evig fornyelse i butikken. Magasin har således defineret et løfte om altid at give kunderne lidt mere, end de forventer. Desuden investerer Magasin ca. 100 mio. kr. årligt i regulære opdateringer af varehusene. Kæden har især formået at optimere shoppeoplevelsen gennem toptunet kundeservice og inspirerende in-store koncepter, og ”The house of most loved brands” har derfor formået at vende en truende konkurs til en forretningsmæssig succes.

 

Alle touch points har kommunikativt potentiale

Et brand er summen af den oplevede værdi i alle de touch points, som kunderne interagerer med. Brandets værdier kommunikeres derfor overalt. Også i sandwich-emballagen. En kæde, der har forstået det kommunikative potentiale i alle touch points, er den engelske fastfoodkæde Pret a Manger. Alt fra deres Facebook kommunikation til selve forpakningen af produkter understøtter fortællingen om Pret’s ”Natural Food & Organic Coffee”.

Brandets identitet er så dybt forankret i ledelsen, at CEO’en, Clive Schlee, har sin egen blog på virksomhedens hjemmeside. Desuden arbejder alle på hovedkontoret i en bestemt Pret-shop én gang om ugen for at øge tilknytningen til kunderne direkte. Pret a Manger erkender altså værdien i at være tæt på kunderne - og opmærksomme på deres reelle behov.

Også herhjemme er COOP kommet langt med at bruge sit Madmanifest som styringsværktøj. Indholdet eksekveres i en række indsatser som ”Smag forskellen” og samarbejdet med lokale producenter. COOP har herigennem især formået at give kommunikationen mere substans og givet de taktiske tiltag større troværdighed.

Essensen i at skabe et brand som retailer, fremfor blot at kuratere andres mærkevarer, handler altså om værdifulde og kundecentriske in-store oplevelser. Men det handler i særdeleshed også om at anerkende det kommunikative potentiale i alle touch points (ligefra emballage til personalekultur), samt værdien i story-telling om produkternes kvalitet og oprindelse.

< TILBAGE TIL BLOG  

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV